7-kabale

7-kabale er nok det mest klassiske af alle kabaler – Perfekt til afstresning på en regnvejrsdag.

Tid: Ca. 10 minutter
Kræver et almindeligt spil kort uden jokere

Klargøring

Før man starter med at lægge selve kabalen, skal der lægges 7 bunker af kort på bordet. Yderst til venstre på bordet lægger man et enkelt kort med billedsiden opad. Til højre for denne “bunke” lægger man nu 2 kort, hvor det øverste har billedsiden opad. Derefter laver man bunker med henholdsvis 3, 4, 5, 6 og 7 kort, hvor alle bunker kun har det øverste kort vendt med billedsiden opad.
Ovenover de 7 bunker, skal der gøres plads til de 4 esser-bunker. Disse er tomme ved spillets start.
De kort man ikke har lagt i de 7 bunker lægges i en bunke med billedsiden nedad.

Formålet med 7-kabale

Hele formålet med kabalen er, at esser-bunkerne skal fyldes ud med alle spillets kort. Hver bunke skal fyldes med hver sin kulør i rækkefølgen es til konge. Dvs. der skal være en bunke med alle hjerterne med hjerter es nederst, derefter hjerter 2 osv. op til hjerter konge. På samme måde skal de andre bunker fyldes op med de andre kulører. Lykkes det, er kabalen gået op.

Sådan spiller man 7-kabale

Omdrejningspunktet i en 7-kabale er at flytte kortene i de 7 bunker efter bestemte regler.
For det første kan man flytte kort op i esser-bunkerne. Hvis f.eks. hjerter es ligger med billedsiden opad i en af de 7 bunker, kan den flyttes op på en af de tomme pladser i esser-bunkerne. Derefter kan man, hvis man har dem, nu flytte hjerter 2 op ovenpå hjerter es eller lægge et andet es på en af de tomme pladser i esser-bunkerne.
For det andet kan man flytte kortene mellem de 7 bunker efter en lidt speciel regel. Kortene skal ligge i skiftende farve (sort/rød) i en nedadgående rækkefølge. Ligger der f.eks. en hjerter 8 med billedsiden opad, kan man lægge den hen på en klør 9 i en anden 7’er-bunke.
Når det øverste kort i en bunke ligger med billedsiden nedad, må man vende det om.
Er en 7’er-bunke tom, må man lægge en konge hen på den plads, hvis man har mulighed for det.

Når man ikke kan flytte flere kort fra de 7 bunker, må man vende 3 kort fra bunken og lægge med billedsiden opad foran sig. Man må nu flytte det øverste af disse kort op på en af de 7 bunker eller op på en es-bunke, hvis man kan det. Gør man det, må man også gøre det med det næste vendte kort osv.
Man kan også vælge at spille med, at man kun skal vende et enkelt kort fra bunken af gangen – det vil gøre kabalen lidt lettere og gøre, at den oftere vil gå op. Når man har været hele bunken igennem, vender man den bare om og prøver igen indtil man ikke kan mere. I så fald har man tabt kabalen.
Lykkes det at fylde alle esser-bunkerne med alle kulører i den rigtige rækkefølge, er kabalen gået op og man har dermed vundet.

Synes du Edderkop er sjovt, vil du sikkert også være vild med Edderkop.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.