Røvhul

I Røvhul gælder det om at komme af med alle sin kort. Den sidste spiller til at komme af med kortene bliver udnævnt til ’Røvhul’ – og må efterfølgende gerne hånes 🙂

Antal spillere: Minimum 3
Tid: Minimum 10 min
Kræver et spil kort med jokere

Kortgivning
Før reglerne kan forklares er det vigtigt lige at præcisere de forskellige korts styrke. Treere er de laveste kort, firere er de næstlaveste osv. 2’ere er de højeste kort mens 10’ere og jokere er de bedste kort da de kan rydde bordet.

Alle kortene i spillet deles ud mellem spillerne. Afhængigt af hvor mange spillere man er og hvor mange jokere man spiller med, kan det betyde, at ikke alle får lige mange kort.

Spillets gang
Spilleren, der sidder med klør tre i hånden starter spillet og skal starte med at smide netop klør tre på bordet. Sidder spilleren med flere treere på hånden, end blot klør tre, kan han også vælge at smide dem på bordet samtidig. Lægger han eksempelvis tre treere på bordet skal næste spiller i rækken nu lægge tre højere kort med samme værdi oveni. Eksempelvis tre 5’ere.  Alternativt kan man smide en 10’er eller joker og dermed rydde bordet. Efter bordet er blevet ryddet kan man lægge ud på ny ved at spille de kort man nu ønsker.

Hvis der på et tidspunkt ligger 4 ens kort på bordet, ryddes bordet også. Denne situation kan opstå ved at en spiller smider 4 ens kort på det ryddede bord eller at en spiller har spillet to ens kort (eksempelvis to 9’ere), hvorefter den næste spiller smider de samme to ens på bordet (de sidste to 9’ere).
Kan man ikke lægge nogle kort ud, må man sige ’pas’, og turen går så videre til næste spiller.
Hvis en spiller lægger kort på bordet, hvorefter alle de andre spillere siger ’pas’, så det igen er den spillers tur, ryddes bordet og spilleren må nu lægge ud igen.

Spilleren der først kommer af med sine kort udnævnes til Præsident mens nr. to bliver Vicepræsident. Den der kommer af med sine kort som den næstsidste bliver Vicerøvhul mens taberen af spillet bliver Røvhul.

Kortgivning i næste omgang
Disse titler lægger på dejlig vis op til hån men de har faktisk også en vigtig funktion. Inden næste runde spilles, skal Præsidenten og Røvhullet bytte to kort. Præsidenten skal give sine 2 dårligste kort til Røvhullet mens Røvhullet skal give præsidenten sine to bedste kort. For Vicepræsidenten og Vicerøvhullet gælder samme regler. Dog er det kun ét kort der skal byttes her.

Hvis man kun er tre spillere, er der ikke nogen ’Vice’-titler og det er dermed kun vinderen og taberen der bytter kort.

Kan du lide dette spil, vil du sikkert også være vild med Fjols, der indeholder mange af de samme elementer.

51 thoughts on “Røvhul

   1. Victoria

    Hvad nu hvis at man ligger 1 hjerte fire, og en anden ligger det samme og den tredje så ligger en hjerte 5 og den først så ligger de sidste 3 5’er og rydder. Kan det godt lade sig gøre? For det mener jeg nemlig ikke at det gør

    Svar
    1. anonym

     Vi plejer at kalde det “indbrud”, og vi spiller kun med den regel hvis vi er mange spillere. Hos os plejer man bare at aftale om man spiller med indbrud inden spillets start. Derudover har vi en ekstra regel hvis der er mange spillere, da der derfor er mindre gode kort pr person. Vi spiller med gennemsigtige ottere, dvs. hvis spiller 1 smider tre femmere, og du sidder med en 8’er kan du lægge 1 på for stadig at være med i runden uden at skulle sige pas og derfor udgå af runden. Spilleren efter (i dette eksempel, spiller 3) skal slå de tre femmere, da otteren er gennemsigtig. Er man heldig, siger de andre spillere pas, og du vinder runden.

     Svar
    2. Jan Forfatter

     Hej Victoria
     Jeg har hørt om, at nogle spiller med den regel men jeg mener ikke at det kan lade sig gøre. Det vigtigste er dog, at man aftaler på forhånd, hvilken regel man spiller med.

     Svar
     1. Jan Forfatter

      Det er en slåfejl fra min side. Det er rettet nu. Beklager forvirringen 🙂

 1. Frederikke

  Men er det ikke lidt dumt at røvhullet skal give sine 2 bedste fordi så bliver vedkommende jo bare røvhul igen?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Det er faktisk muligt at komme tilbage igen efter at have været røvhul – også selvom man giver sine 2 bedste kort væk.
   Nogen mennesker spiller faktisk med, at man kun skal give sit bedste kort væk.

   Svar
 2. Laura

  Lad os sige, at man er tre personer i et spil røvhul: spiller 1, 2 og 3. Hvis spiller 1 lægger sit sidste, vindende kort ned og spiller 2 må melde pas, rydder spiller 3 så selvom spiller 3 heller ikke kan noget? Rydder bordet til spiller 3 eller til spiller to, da hverken spiller 2 eller 3 kan lægge noget ned?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hvis hverken spiller 2 eller 3 kan noget, rydder den efter spiller 3’s tur og det er så spiller 2’s tur.

   Svar
 3. Pingback: Gang i kortene med deck of cards

 4. Johan Bill Rasmussen

  Hvis man ligger fx tre 5’ere og den næste i køen har den sidste femmer, kan han så godt ligge den sidste femmer og rydde bunken eller skal man ligge 3 ens?

  Svar
 5. John

  Hvis spiller 1 ligger et Es, og spiller 2 melder pas, spiller 3 ligger et ES, spiller 1 ligger et et Es, må spiller 2 så ligger det sidste es og dermed ryde hvis han har gemt det?

  Svar
   1. Kristian

    Nej det kan man ikke… Hvis du først har meldt pas, så er du ude af runden og kan først deltage i en ny runde.

    Svar
     1. William Ryfos

      Når man har meldt pas er man ude af hele runden indtil bordet rydes og der bliver lagt et nyt kort

 6. Lisette

  Jeg synes det er interessant, hvordan spil udvikler sig gennem tiderne. Dette fører til tider om uoverensstemmelse. Vi må derfor benytte os af google og finde regler, da de erindres og spilles forskelligt. Så tak for denne side 🙂

  Jeg har dog endnu ikke mødt nogen der spiller med at 10’ere rydder i røvhul. Derfor deler jeg mine erindringer, da der så er andre der måske kender “mine regler”.

  Jeg støder ofte på forskellige versioner og derfor skal der aftales om indbrud og om det er det/de laveste eller det/de kort der vurderes dårligst for den enkelte.
  Vi spiller til tider to. Her lægges, der nogle kort fra til fx en passiv-ikke-eksisterende spiller.

  Jeg lærte dette spil en sommer i 80’erne og vi spillede det på livet løs. I basis versionen var to’ere det højeste kort og der var ikke indbrud eller kort der kunne rydde. Kun pas eller fire ens i bunken gjorde at man kunne vinde udspillet. Vi spillede med røvhul (Byt de to højeste kort med præsidenten), gadefejer ( byt højeste kort med vicepræsidenten) vicepræsident (byt det dårligste kort) og præsident (byt 2 dårligste kort).
  I folkeskolen begyndte vi så selv at videreudvikle spillet og det blev til at 3’ere kunne rydde bordet. Jokere gælder for alt, men kun som et kort.

  Det kunne være fedt, hvis der under reglerne fandtes alternativer, ekstra regler som indbrud mm.

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Lisette
   Tak for dit input 🙂 Spændende at høre om nogle andre regel-varianter. God ide med et afsnit om alternative regler. Det vil jeg helt klart overveje fremadrettet.

   Svar
 7. Sofie Falck Warner

  Hvorfor er vi alle ligepludselige blevet “han”. Der er altså andre ord man kan bruge. fx: “hvis personen” “de” “man”.

  Svar
 8. Maja

  Husker jeg forkert eller kan spiller 1 smide en konge. Så kan spiller 2 smide 2 treer. Så forsætter man med 2 kort til en rydder bordet. Eller smider 3 kort af en slags?

  Svar
 9. Heidi

  Når Præsidentet skal give de “dårligste” er det så det laveste eller de dårligste kort spilleren har på hånden?

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.