500 – Regler og mål med spillet

500 er formentlig det mest klassiske familiekortspil, der overhovedet findes. Det kan spilles af både børn og voksne og før man får set sig om, har man brugt en eftermiddag på det.

Antal spillere: 2 eller flere
Tid: 20-30 min
Kræver et spil kort med 2-3 jokere

Foretrækker du at få reglerne forklaret på en video, så tjek reglerne til 500 på YouTube her.

Reglerne

Hver spiller tildeles 7 kort og resten af kortene lægges i en bunke på bordet med billedsiden nedad. Det øverste kort vendes og placeres lige ved siden af bunken.

Ved begyndelsen af en spillers tur, har vedkommende tre muligheder. Man kan trække det øverste kort fra bunken med billedsiden nedad, man kan trække det øverste kort fra bunken med billedsiden opad eller man kan tage hele bunken med billedsiden opad. Det/de kort placeres nu i spillerens hånd. Det gælder nu om at lave stik ud fra de kort man har på hånden. Et stik består af tre (eller flere) kort i rækkefølge i samme kulør (eksempelvis 7-8-9 i klør). Hvis man har et stik kan disse lægges på bordet med billedsiden opad så alle kan se dem. Bemærk, at hvis man vælger at tage hele bunken med billedsiden opad, skal man kunne lægge et stik ned efterfølgende. Kan man ikke det, fratrækkes man 50 point.

Man kan også komme af med kort ved at ’lægge dem til’ modstanderens stik. Sidder en modstander eksempelvis med 4-5-6 i hjerter, kan du lægge hjerter 7 ned på bordet foran dig selv.

Jokere kan gælde for ethvert kort. Sidder du eksempelvis med hjerter 4, hjerter 5 og en joker, kan du melde ud, at jokeren nu fungerer som hjerter 6 og derefter lægge de tre kort ned. Hvis en modspiller sidder med hjerter 6, kan han bytte den ud med din joker, som han derefter selv kan anvende som han vil.

Sker det, at en spiller lægger et kort i bunken med billedsiden opad, som kan lægges til et stik, der allerede ligger på bordet, gælder det om at råbe ”Rommy” så hurtigt som muligt. Den der gør det først må nu tage kortet og lægge det til stikket.

Alle spilleres ture ender med, at man lægger et kort ned i bunken med billedsiden opad. Dette gælder dog ikke, hvis man har lagt alle kort på bordet og dermed ikke har flere kort. Så undlader man blot at lægge et kort ned. Hvis man kun har et kort tilbage, lægges det med billedsiden nedad og det siges at man nu ’har lukket spillet’.  Man må dog ikke lukke på bar bund.
Specielt gælder der for første runde, at man hverken må tage hele bunken eller lukke spillet.

Pointgivning i 500

Efter at spillet er lukket, skal der tælles point. Kortene har værdier som følger:
– Jokere – 25 point
– Esser – 15 point
– 10’ere, knægte, damer, konger – 10 point
– 2’ere-9’ere – 5 point

De kort, der er lagt ned som stik tæller positivt mens de kort man ender med på hånden tæller negativt. Har man eksempelvis hjerter 4-5-6 og klør dame-konge-es på bordet og en 2’er og en 10’er på hånden får man 5+5+5+10+10+15-5-10=35 point.

Spillet gentages nu indtil en spiller har opnået 500 point i alt.

Ofte stillede spørgsmål til 500

Hvor mange kort skal man have i 500?

Alle spillere skal have tildelt 7 kort fra spillets start.

Må man lægge 3 ens kort ned på bordet som et stik?

Nej, det må man ikke. Et stik skal bestå af mindst 3 kort i rækkefølge i samme kulør. Man må ikke lægge f.eks. 3 konger ned som et stik.

Må man godt lægge et stik ned, der indeholder kort på begge sider af esset, f.eks. Konge-Es-2?

Ja, det må man godt.

Må man tage det øverste kort op fra bunken og bruge det til at lukke med?

Ja, det må man gerne.

Må man godt gemme sine jokere på hånden eller skal man lægge dem ned, så snart man får dem på hånden?

Man må gerne gemme dem på hånden og vente på det rigtige tidspunkt til at lægge dem ned.

Kan man lukke med en joker?

Man kan ikke lukke med en joker. I stedet skal man lægge den til noget, der i forvejen er på bordet.

Skal man lægge bunken tilbage, hvis man ikke kan lave stik, efter man har taget den op?

Nej, man skal ikke lægge den tilbage. I stedet får man 50 minuspoint.

Hvem vinder, hvis flere spillere ender på over 500 point?

I så fald vinder spilleren med flest point. Har flere spillere lige mange point, skal man tage en runde mere for at afgøre det.

Må man lægge et tillægskort ned, før man har ”åbnet” bordet?

At åbne bordet betyder at lægge et helt stik på mindst 3 kort ned på bordet. Før man har gjort det, må man ikke lægge et tillægskort ned.

Er det muligt at lægge et tillægskort til et andet tillægskort?

Det må man gerne. Hvis en spiller har lagt et stik med 2,3,4 og en har lagt en 5’er til, må man gerne lægge en 6’er til.

Må man gerne lægge et stik på bordet, der indeholder flere jokere end almindelige kort?

Ja, det må man gerne.

Skal man lægge kort på bordet, så snart man kan, eller må man gerne gemme dem på hånden?

Man må gerne gemme dem på hånden og lægge dem ned på et senere tidspunkt.

Skal man lukke når man kan eller må man godt forsøge at forlænge spillet?

Man behøver ikke at lukke når man kan. Nogle gange kan det være en fordel at forsøge at forlænge spillet.

Hvad sker der, hvis en spiller lægger et kort i bunken, som kan lægges til et sted på bordet?

Den spiller, der opdager, at kortet kan bruges, må råbe ’Rommy’ og derefter tage kortet op og lægge det til på bordet.

Når nu I har spillet 500 hele eftermiddagen og får lyst til et andet godt familiespil, så anbefaler jeg at prøve hjerterfri.

182 thoughts on “500 – Regler og mål med spillet

 1. Rosalie Würtz

  Kære hjerter Es
  Hvad mener I om dette: når man spiller 500 må man jo tage bunken op… I jeres beskrevne regler står der at, hvi man tager bunken op, skal man efterfølgende kunne lægge et stik ned.
  Hvis man er snu, så “putter” man bare et stik på hånden – og hvis det viser sig, at man ikke kan lægge er stik ned efter at have taget bunken, ja så lægger man bare det stik ned, som man havde klar på hånden…og derved undgår man eks. 50 minuspoint.
  Vil Hjerter Es mene at det er ok?
  På forhånd tak for jeres svar.
  Hilsner fra Rosalie

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Rosalie

   Mange tak for dit spørgsmål.
   Personligt mener jeg, at det tangerer til snyd, hvis man bare gemmer et stik på hånden. Jeg mener man skal bruge mindst et kort fra bunken til at lægge et stik ned. Udfordringen ved at spille med det er dog, at det kan være meget svært at afsløre, hvis nogen snyder på den måde.

   Det er noget også noget, der er meget delte meninger om så det vigtigste er nok blot, at man, inden spillet starter, aftaler med de andre, om det er ok eller ej.

   Svar
   1. Leif Knudsen

    Der er noget grundliggende galt i at have en regel som ingen andre kan kontrollere om bliver overholdt. Pr. definition kan man ikke have sådanne regler i et spil. I dette konkrete tilfælde bidrager det til kompleksiteten og dermed strategien, at kunne gemme på hånden og lægge når man finder det optimalt.

    Svar
    1. Jan Forfatter

     Hej Leif

     Det er ikke helt umuligt at kontrollere. Hvis man har styr på, hvad der ligger i bunken, er det jo faktisk ret ligetil. Jeg er dog enig i, at det kan være meget svært, hvis der er mange kort i bunken. Derfor anbefaler jeg også, at man blot aftaler på forhånd, om det er okay eller ej.

     Svar
   2. Michael Nielsen

    Det er faktisk et meget strategisk spil, og det er ikke snyd hvis man sidder med et stik på hånden uden at ligge stikket. Den der er heldig kan ligge to eller flere stik og lukke spillet.
    Man må dog ikke lukke spillet i første omgang, det vil sige at alle omkring bordet skal have taget et kort og have lagt et kort retur inden en spiller kan lukke spillet

    Svar
 2. Emilia

  Hej
  Hvad sker der, hvis den ene spiller har lagt et stik ned med hjerter konge og dame og med en joker som es, og den modsatte spiller trækker hjerter es, og ikke opdager, at der er en joker som hjerter es, og derfor lægger den sammen med hjerter 2 og 3?
  Hvad ville reglen være i dette tilfælde?
  Jeg ville mene, at det er spilleren, der sidder med jokeren, der må(efter, at den anden spiller har lukket sin runde ved at lægge et kort i bunken) påpege, at der ligger en joker ved hjerter es, og derefter må spilleren tage hjerter es(ligesom ved rommy) og bytte det ud med jokeren…

  Tak!

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Emilia

   Det tror jeg faktisk aldrig, jeg har været ude for. Min oplevelse er, at folk typisk er meget opmærksomme på, hvilke kort jokerne repræsenterer, hvilket forhindrer situationen i at opstå i første omgang.
   Hvis det sker, er jeg dog enig med dig i, at den næste spiller må tage esset og bytte det ud med jokeren.

   Svar
   1. Kim

    Hej

    Der står at man gerne må gerne må tage øverste kort i bunken og så lukke med det.
    Er det ikke en fejl?

    Vh
    Kim

    Svar
 3. Dick

  Min datter mener at kunne lukke med flg. Og jeg er uenig. A,2,joker,4,5,joker og lukke med dame. Mens jeg mener man skal ligge ned hvis man kan. Med flg. Dame, joker,A,2,joker,4,5. Su. Asap.

  Svar
  1. Leif Knudsen

   Man skal da selv kunne vælge, hvad de lagte kort skal gælde for inkl. jokerne. Det øger strategi-mulighederne og kravet om omtanke for egne muligheder.

   Svar
 4. Kenno Juul

  Hej
  Vi har den regel hos os , at man må tage så mange kort man vil (med billedsiden op) . men skal kunne lægge sidste kort ned som stik . Men min mor mener ikke man må bruge 3 kort fra den bunke som stik , man skal kunne bruge et kort fra hånden også ? Kan det være rigtigt ?

  Venligst ; Kenno

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Kenno,
   Det er ikke en regel jeg plejer at spille med, men jeg ville umiddelbart mene, at det ville være i orden at bruge 3 kort fra bunken som et stik 🙂

   Svar
 5. Natalia

  Kan man lukke med en joker?
  Hvis nej: må man så smide den i bunken da man ikke har nogle kort at ligge den til med, så næste spiller kan tage den som det øverste kort der vender med billedesiden opad i bunken eller ender man så bare med at brænde inden med den og få 25 point minus?
  Eller må man ligge en joker til noget der i forevejen er lagt på bordet for ikke at “brænde inden” med de 25 point?

  Nogle der kender reglerne inden for det??

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Natalia,
   Man må ikke lukke med en joker. I stedet skal man lægge den til noget, der i forvejen er lagt på bordet. Så scorer du 25 point i stedet for at få 25 minus 🙂

   Svar
   1. Sol

    Hvad så hvis man ikke har flere kort end den joker?
    Lægger man den så bare til noget andet og har ingen kort tilbage?
    Hvis ja hvad sker der så?
    Mvh sol

    Svar
    1. Jan Forfatter

     Så lægger man den bare ned og har ikke flere kort. Når det så bliver ens tur igen, trækker man et kort og lægger det ned hvis man kan. Hvis man ikke kan lægge det ned, kan man bruge det til at lukke med.

     Svar
  2. Leif Knudsen

   Det må man da hjertens gerne prøve, men så skal de andre råbe Rommy i en fart og snuppe den.
   Nogle nævner at lukkekortet skal lægges med billedsiden nedad … men det er jo nonsens i mine øjne, for så kan man ikke se om det er råb-Rommy kort. Og dermed kan man ikke lukke med et joker-kort med mindre de andre ikke er kvikke.

   Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Johnny
   Man skal ikke lægge bunken tilbage, hvis man ikke kan lave stik. I stedet får man 50 minuspoint 🙂

   Svar
 6. Eva

  Hej

  Hvis begge parter får 500 point i afsluttet runde og den ene ender med 545 point og den anden kun 500 point. Hvem vinder så? Jeg ville mene at det er personen som får det højeste antal point til slut.

  Svar
 7. Jimmi

  Hej.
  Hvis man lægger en hjerter 2,3 og en joker som 4’er ned som stik og man selv har 4’eren, er det så snyd ?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Jimmi,
   Det må man sådan set godt, men det giver ikke rigtig mening at gøre. Du skal jo af med 4’eren på et tidspunkt alligevel så hvorfor ikke lægge den ned så du kan bruge jokeren til noget andet?

   Svar
   1. Erik jørgensen

    Det kunne jo være strategisk så man ved man får de 25 point for jokeren og kun minus fem fra fireren

    Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Dennis
   Det må man ikke. Hvis kortet kan lægges på bordet, må man ikke lukke med det 🙂

   Svar
   1. Leif Knudsen

    Man må da gerne prøve, men er blot een af den andre spillere kvik, så råber man Rommy og snupper kortet.

    Svar
 8. Anja Drivsholm

  Hej 🙂
  Vi sad i det problem at bunken var brugt op, og der sad efter en spiller med jokerne i hånden.. Hvad vil I/Du mene de skal tælle som? Plus, minus eller ingenting?
  – Vi blev enige om at det var plus, efter en lang snak?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Anja
   Puha, den var værre 🙂 Tror ikke der findes regler for det, men jeg tror jeg ville sige det skulle tælle som ingenting. Hvad var argumenterne for at det skulle være plus? 🙂

   Svar
 9. Kasper Ahlqvist

  Jeg har en diskussion med min kæreste. Hvis hun blander kort og det kort, som skal ligge med billedesiden opad til og starte med, er en joker, skal det så ligges i bunken, eller kan man tage det?

  Svar
 10. Kasper Ahlqvist

  Din kommentar afventer godkendelse.
  Jeg har en diskussion med min kæreste. Hvis hun blander kort og det kort, som skal ligge med billedesiden opad til og starte med, er en joker, skal det så ligges i bunken, eller kan man tage det?

  Svar
 11. Jette Bjærge

  Hej Jan-. du skriver det ikke rigtig giver mening- at lægge evt 2-3 og joker som 4 også selv have fireren på hånden. det kan give mening i starten af et spil- og hvis man ikke har andet der kan følges ad. i stedet for måske 25 minus- får man 5 plus. (jeg er også glad for du skriver det ikke er snyd, at gøre sådan – da vi har spillet med det- siden jeg lærte spillet i 1960 af min bedstemor) hilsen jette

  Svar
 12. Michella Juel Jensen

  Hej :)..
  Min mand og jeg er meget uenige om vores spille stil .

  Hvis jeg fx har lagt 8,9 og hjerter 10 ned ,og han sidder med knægten på hånden skal han så ikke ligge den ned til mine kort når han nu har den på hånden , så han ikke sidder og gemmer sine kort når den nu passer til det jeg har lagt ned.?

  Glæder mig til at høre jeres mening

  Hilsen Michella .

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Michella

   Jeg er enig med din mand. Jeg mener godt man må sidde og gemme lidt på kortene – synes det gør det lidt sjovere 🙂

   Svar
 13. Nick

  Hej Jan

  Vi står i en situation hvor min kone og jeg begge er på 500 og spillet er slut. Hvem vinder? Mine kone siger ekstra omgang, mens jeg mener at det er den med flest point i sidste runde

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Nick 🙂
   Hvis I begge har præcis 500 point, så vil jeg mene det kræver en ekstra omgang at få afgjort.

   Svar
 14. Jeppe

  Hej.
  Tak for fine input og regler.
  Vi har følgende diskussion om:
  Må man ligge et tillægs kort ned, som tæller hos modstander, inden man selv har lagt et stik ned 2,3,4 etc. ? (selv har åbnet bordet)
  Mvh Jeppe & Co.

  Svar
 15. Jeppe

  Hej.
  Tak for fine input og regler.
  Vi har følgende diskussion om:
  Må man ligge et tillægs kort ned, som tæller hos modstander, inden man selv har lagt et stik ned 2,3,4 etc. ? (selv har åbnet bordet)
  Mvh Jeppe & Co.
  🙂

  Svar
 16. Preben Madsen

  Hej hvis jeg tager modpartens joker på bordet, skal den så straks lægges ned, eller må jeg tage den op på hånden og gemme den

  Svar
 17. Troels

  Hej.

  Vi er uenige om selvstændigt kan ligge en joker til hvilket som helst kort der allerede er på bordet eller om jokeren skal følges af mininum yderligere 1 kort fra hånden hvis man vil ligge det til?
  Hilsen
  Troels

  Svar
 18. Helle Wolff

  Hej ?
  Vi har lige spillet et spil 500, hvor vi blev uenige om, hvor vidt man SKAL lukke, når man kan, eller man godt må lade runden gå videre for at gøre runden lidt længere?
  Mvh Helle

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Helle 🙂
   Jeg mener helt klart at man ikke behøver lukke når man kan, men godt kan strække den lidt 🙂

   Svar
  2. Leif Knudsen

   Jeg forstår ikke situationen og dermed tvivlen kan opstå. Hvis man kun har 1 kort tilbage og det ikke passer til noget på bordet, så skal man jo lægge det i bunken og det er pr. definition en lukning. Forudsætter du, at man skal erklære “Lukket” for at der er lukket? Det har jeg aldrig hørt om. Det er lidt pudsigt hvis den samme faktuelle fremlagte kort-situation kan være forskellige afhængig af hvad man måtte sige.

   Svar
 19. Michael

  Hej (3 spiller)
  En spiller tager bunken og ligger et kort ned hvad så hvis næste spiller tager det kort er det SÅ at tage bunke???

  Svar
 20. Preben

  Må man ikke ligge 3ens kort feks 3 konger ned som stik
  Sådan har altid spillet
  Venlig hilsen Preben

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Preben 🙂
   Det har jeg hørt flere der gør men jeg mener ikke det er en del af de rigtige 500-regler.

   Svar
 21. Jonna

  Hej 🙂
  Jeg har været med i et spil 500 hvor min modstander har knægt, joker og konge på bordet. Han tager bunken op og så er damen i bunken. Han skifter damen ud med jokeren og bruger jokeren til at ligge tre ned på bordet. Er det ikke snyd, da han får hjælp fra bordet til at ligge tre ned.

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Jonna 🙂
   Jeg mener faktisk det er okay, så længe han blot kan lægge tre kort ned efter han har taget bunken (og kort fra bunken indgår i det han lægger ned).

   Svar
  2. Leif Knudsen

   Næh, det er da helt indenfor jokerens logik. Den ligger i stedet for et andet kort, indtil det rigtige kort dukker på og nogen gør krav på jokeren. Hvorfor skulle det være een selv? Så er man jo handicappet i forholdt til de andre spillere og har næsten med sikkerned tabt jokeren. Det virker usjovt.

   Svar
 22. Jonna

  Hej 🙂
  Jeg har været med i et spil 500 hvor modstanderen havde hjerter knægt, joker, konge på bordet. Han tager bunken op og i bunken er hjerter dame. Han bytter hjerte dame ud med jokeren. derefter ligger han tre på bordet hvor jokeren indgår. Er det ikke snyd, da han får hjælp fra bordet til at ligge tre ned fra bunken. Han lå ikke andet ned.

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Jonna 🙂
   Jeg mener faktisk det er okay, så længe han blot kan lægge tre kort ned efter han har taget bunken (og kort fra bunken indgår i det han lægger ned).

   Svar
 23. Jacob

  Hej

  Vi vil gerne høre din mening omkring brugen af antal jokere ift. Antal alm. Kort.
  Eksempelvis. Da vi spillede blev der lagt joker, dame og joker ned, samt efterfølgende lukket.
  Jeg mener ikke der må være flere jokere end alm. Kort.
  Modstander mener at antallet af jokere kontra alm. Kort er underordnet.

  Mvh Jacob

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Jacob
   Jeg er desværre enig med din modstander 🙂 Så længe jokerne ikke repræsenterer kort, der allerede ligger på bordet, er antallet underordnet.

   Svar
 24. Anja

  Hej

  Vi har en diskution herhjemme om, hvorvidt man skal starte sin runde med at tage op fra bunken eller om man må ligge stik ned først, samt om hvis man ligger et stik ned først og kortet i den anden bunken ( den med billedesiden op af) har et kort som passer til stikket om, de andre spiller kan råbe rommy og ta kortet eller om kortet tilhører den spiller hvis tur det er?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Anja 🙂
   1. Normalt plejer man ikke at måtte lægge ned og lukke i første runde.
   2. Den spiller, der opdager at kortet kan bruges, må råbe rommy.

   Svar
   1. Per

    Hej, hvorfor råber man rummy hvis en modstander smider et kort ud i bunken der kunne have været lagt til.
    Hvad er forskellen egentlig på luk-rummy og 500 ?

    Svar
    1. Jan Forfatter

     Hej

     Det er bare for at indikere, at man napper kortet og lægger det til. Det kan man sagtens undlade, hvis man ikke gider sidde og råbe 🙂 Så længe man bare aftaler det på forhånd.
     Kender desværre ikke luk-rummy.

     Svar
 25. Leif Knudsen

  Hvad er rationalet i forhold til spillets spænding i at man ikke må lægge ned og specielt ikke lukke i 1. omgang? Kortspil er jo grundliggende styret af tilfældighed i de kort man får, og det er da ekstra krydderi, at man en yderst sjælden gang kan lukke med det samme og give modspillerne en begmand med minuspoint! Et spil hvor man ikke spiller for at vinde er jo blot uspændende tidsspilde eller hvad?

  Svar
 26. Carsten

  Hej

  Ved rummi, altså når man råber rummi og tager kortet, skal man så efterfølgende lægge et nyt kort fra hånden ned i bunken ?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Carsten 🙂

   Det eneste kort du skal lægge ned i den situation, er det kort du netop har taget.

   Svar
 27. Jeppe

  Hej. Vi er lige havnet i den situation, at to spillere ramte over 500 i samme runde og med samme antal point. Helt specifikt har vi følgende pointstilling:

  Spiller A: 535
  Spiller B: 535
  Spiller C: 485

  Hvad gør vi nu? Der er flere muligheder:

  1. A og B begge vindere.
  2. En runde mere til en spiller isoleret har vundet – både A, B og C er med i kapløbet.
  3. En runde mere med alle hvor kun point fra A og B tæller.
  4. En runde mere kun med A og B mod hinanden.

  Problemer:

  1. Kedeligt
  2. C er med på trods af han/hun ikke nåede 500 samme runde som A og B
  3. C kan spille sammen med A eller B for ar påvirke sejren da C ikke selv længere kan vinde
  4. ?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Jeppe

   Beklager mit sene svar.

   Jeg er helt enig i dine betragtninger. Tror ikke der findes regler for netop den situation så synes I skal gøre hvad I selv synes giver bedst mening. Personligt hælder jeg mest til mulighed 3 da 1 er alt for kedeligt, 2 giver C chance for at vinde, hvilket C ikke bør kunne i denne situation og 4 er kedelig for C.

   Svar
 28. Christian

  Hej

  Jeg sidder med min kæreste og spiller 500. Hun er ved at vinde og sidder med to jokere på bordet. Jeg på den anden side mangler nogle point for at komme efter hende. Da jeg sidder med det sidste kort, vælger jeg ikke at lukke, da jeg stadig har mulighed for at trække de kort hun har som jokere. Dette er hun helt uenig i, at man kan, da hun mener at man skal lukke hvis man kan.
  Hvad mener i?
  På forhånd tak 🙂

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Amalie
   Det er i så fald den spiller, der ender med flest point. Er det lige igen, så må I tage en runde til 🙂

   Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Kirsten
   Det betyder, at man ikke må lukke, hvis der ikke er nogle kort i bunken 🙂

   Svar
 29. Inge

  Hejsa, tak for reglerne?
  I min familie har vi altid spillet med, at når der er lukket, så må de resterende spillere trække ét kort fra én af bunkerne herefter, og så lægge ned hvad lægges kan + komme af med ét kort.
  Min kæreste synes, det er en underlig regel, som han ikke er stødt på før.
  Hvad tænker du? På forhånd tak♥️♣️♦️♠️

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Inge
   Det er nu heller ikke en regel jeg har hørt om før, men så længe I bare aftaler det på forhånd så er det jo helt fint 🙂

   Svar
 30. Nicoline

  Hejsa.
  I vores familie har vi tit følgende to tvister:
  1) må man lukke på “bar-bund”? ( dvs at der ikke ligger andre i bunken)
  2) spille med “åben bunke” dvs at alle kort der lægges ned er på række, så de kan ses, og så må man tage dertil i bunken hvor man kan bruge.
  Vh Nicoline

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Nicoline 🙂
   1) Jeg mener ikke, at man må lukke på bar bund.
   2. Den regel har jeg aldrig hørt om, men synes det er sjovere når man er lidt usikker på hvad der ligger i bunken 🙂

   Svar
 31. Dick Nielsen

  Så blev vi uenig……

  1. Når man lægger et stik på bordet, så er det bestående af minimum 3 kort.
  Spørgsmål: Hvis man har 2 joker og klør4. Må man så lægge joker for klør2 og klør3 sammen med klør4? Er det et lovligt stik?

  2. En modspiller lægger ruder3, ruder4 og ruder5 som et stik på bordet.
  Spørgsmål: Må man lægge ruder2 sammen med en joker for ruderA (es)? Altså der ligger kun to kort på bordet.

  Med venlig hilsen
  Dick

  Svar
 32. Rane

  Hvem vinder hvis begge spillere (2i alt) kommer over 500 når der lukkes. Spiller a lukker og opnår 505 point. Spiller B lukker ikke men kan, efter kortene på hånden er trukket fra, tælle 515 point?

  Svar
 33. Kirsten

  Hej Jan,

  Min kæreste og jeg er blevet uenige om hvorvidt man lukker. Jeg mener at man lukker ved at vende kortet med billedside nedad, min kæreste derimod mener at man godt kan lukke med billedsiden opad. Men hvis man ligger kortet med billedside opad så mener jeg at spillet fortsætter, da bunket ikke er “lukket”. Men min kæreste vil gerne se hvad man lukker med, og der mener jeg at man lige så nemt bare kan vende kortet efter runden er sluttet. Hvad mener du om dette?

  Mvh Kirsten

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Kirsten

   Man bør egentlig lukke med billedsiden opad, netop så modstanderne kan se kortet og dermed får muligheden for at stjæle det og lægge det til noget på bordet, hvis du har overset det.

   Svar
 34. Steffen Østergaard

  Den dummeste regel er at man ikke. Må lukke på bar bund, den regel er virkelig tit skyld i at spillet går op i stedet for at blive spillet som det burde altså med et luk, vi spiller på min side af familien heldigvis med at man godt må lukke på bar bund og at man ikke må samle bunken op i første runde da man skal kunne lægge mindst 3 ned og man kan ikke lægge ned i første runde, det giver en fin balance frem for de nedskrevne herinde som har gjort et spil overordentlig kedelig, men mon ikke vi alle har forskellige regler, “gud”skelov for det

  Svar
 35. Zakarias

  Hej

  Jeg ville spørge, om det er muligt at lægge et tillægskort til et andet tillægskort? F.eks. hvis min modstander har lagt 2,3,4’er og jeg har lagt en 5’er som tillægskort. Ville jeg eller min modstander så godt kunne lægge en 6’er som tillægskort med på bordet?

  Svar
 36. Lasse

  Hejsa.
  Hvis man sidder med ét kort på hånden der kan ligges til ved modstanderen, må man så “bare” tage det øverste kort fra bunken for så at lukke med det også ?

  Svar
 37. Daniel

  Min kæreste og jeg et ikke helt enig omkring dette spørgsmål.

  Kort spørgsmål.
  Kan man ligge k,es,2 som stik?
  Eller skal det være:
  dame, konge,es
  Es,2,3

  Hvor alle efterfølgende kan ligge til på hver side af esset? (men i starten skal det ligges ned i en af følgende rækkefølger.)

  God aften.

  Svar
 38. Bente

  Må man tage et kort fra bunken med billed siden opad for at lukke eller skal det være fra bunken man ikke kan se hvad er

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Det skal være fra bunken med billedsiden nedad 🙂 Hvis du trækker fra bunken med billedsiden opad, skal du kunne bruge det til noget andet end at lukke.

   Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Sabrina
   Det kan man helt sikkert – jeg kan dog bedre lide den gammeldags metode, så jeg kender ikke nogen apps til 500 🙂

   Svar
 39. Lasse

  Hvad gør man når alle kort er lagt ned og de to sidste spillere “brænder inde” med en joker hver?

  Bliver det minus 25 pr. joker, plus 25 eller går de ud af spillet?
  Eller en helt fjerde ting?

  Mvh.
  Lasse

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Lasse
   Det har jeg godt nok aldrig været udsat for men jeg vil mene, at det koster 25 minuspoint 🙂

   Svar
 40. Mette

  Hej!

  Esset, må det både lægges til som es, 2, 3 og dame, konge, es?

  Og hvis ja til begge, kan man så lægge feks. dame, konge, es, to tre osv.?

  Mvh Mette

  Svar
 41. Linda Jørgensen

  Hej det med at man ikke må lukke på bar bund har vi aldrig spillet med. Men hvad gør man så med det sidste kort man så har på hånden hvis det ikke kan bruges?
  Vi har spillet med at man ikke må tage det øverste kort eller bunken i første omgang. Nogle mener at nr 2 må gerne tage det øverste kort men bare ikke den allerførste spiller. Er det rigtigt? Det med det øverste kort gælder vel hele 1. runde eller?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Linda
   Det kort man så har på hånden må man bare beholde og trække et nyt fra bunken.

   Jeg er enig med jer – det med det øverste kort gælder hele 1. runde.

   Svar
 42. Mike Ebsen

  Hejsa. Fed tråd med mange fede input. Vi kom under et spil til at snakke om hvad er det teoretisk højeste antal point man kan få i en runde (vi spiller med de samme point som oplyst indledningsvis)?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Mike
   Fedt spørgsmål 😀 Jeg har ikke lige svaret til dig men håber du vil dele det, hvis du finder det 🙂

   Svar
 43. Per

  Hvis jeg sidder med en hånd hvor alt kan lægges ned, må jeg så trække et kort fra bunken med “brugte” kort og lukke med dette kort?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Per
   Nej, så lægger du bare ikke noget kort ned i den runde, men venter til det bliver din tur igen. Så trækker du et kort og hvis det ikke kan bruges til noget, kan du lukke 🙂

   Svar
 44. Mikael Munter

  Hej
  Må man bruge en joker til at kunne ligge et stik ned når man tager bunken? Eller skal man bruge 3 “rigtige kort” .
  Hvis man sidder med en joker på hånden , vil man jo altid kunne tage bunken gratis hvis bare man har 2 kørt der passer sammen, kan det være rigtigt?
  Mvh
  Mikael

  Svar
 45. Anders

  Min kæreste (M) og jeg er kommet i en situation, vi ikke selv kan få diskuteret os ud af igen.
  Alle kort er i brug, begge jokere ligger ved mig og ingen har kort på hånden, i bunken ligger en 2’er og en 8’er.
  Her vil jeg mene at M trækker 2’eren fra bunker, bytter den med jokeren og så lukker spillet, da der ikke er flere muligheder for at lægge den ned. Men er der en regel, der fortæller hvad man gør her?

  Svar
 46. Ole

  Jeg forstår stadig ikke det med ikke at måtte lukke på bar bund?
  Er det den blandede bunke der er Tom så må man ikke lukke? Det giver da ingen mening. Er det så meningen at man skal tage bunken op og ligge alle kort ned og så ikke kunne lukke? Så er der jo ingen der vinder runden!!?

  Alternativ er det bunken ned billedsiden opad der ikke må være Tom, hvilke betyder at man ikke må lukke efter man har tagetbunken.
  Igen forstår jeg ikke rationalet.
  Enten har jeg misforstået hvad der menes ellers må det være det næsten være en vrøvle regel.

  Svar
 47. Katrine

  Hej!
  Får man strafpoint hvis man uretmæssigt råber Rommy på et kort, der ikke kan lægges til et sted?
  Jeg kom til at råbe forkert og så mener min mand der er stafpoint, hvilket jeg aldrig har hørt om. Så sidder han selvfølgelig og råber Rommy hver gang der lægges ud efterfølgende for at være sikker.. ??
  Mvh Katrine

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Katrine
   Har heller aldrig hørt om strafpoint for sådan noget men det er nok en meget god ide at indføre, hvis det kan stoppe hans råberi 🙂

   Svar
 48. Inger

  Hva skjer når hele bunken er trukket inn? Vårt spill har stoppet opp fordi det ikke er noen kort å trekke inn. Skal vi da bare telle opp det vi har på hånden som minus, som om noen ble ferdig?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Inger
   Hvis I er nået helt i bund med bunken må der også være muligt for én af jer at lukke 🙂

   Svar
 49. Lisbeth Nielsen

  Må man ikke godt ligge 3 kort ned i første omgang forsempel hjerte 7,8,9.
  Men bare ikke lukke i første omgang.
  Det var mine børnebørn jeg spillede med
  Så de mente ikke man måtte ligge 3 kort ned i første omgang .

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Lisbeth
   Man kan spille med begge dele – så længe I bare er enige på forhånd 🙂
   Personligt synes jeg også godt man må – ellers er første runde lidt ligemeget.

   Svar
 50. Henrik

  Jeg var så heldig at få 3 jokere på hånden. Da de øvrige kort passede dårligt- og jeg ikke ville have 75 minus points- lagde jeg de 3 jokere ned som et stik. Min kone sagde at jokeren skulle navngives, så hun havde chancen for at tage dem. Min påstand var at deres navn var “joker” og at de havde den egenskab at de kunne gå for at være en joker eller et hvilket som helst kort.
  Hvad mener du?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Henrik
   Der er jeg på din kones side. Jokerne skal repræsentere nogle andre kort så hun får chancen for at tage dem.

   Svar
 51. Ole Kold

  Hej Jan
  Hele familien er på ferie i Hurghada og sidder her til aften med et spil hvor alle kort er lagt i serie eller lagt til. Spillet har 2 jokere som ligger for andre kort på bordet.
  Der er 2 kort tilbage i stakken og da de bliver taget og udvekslet med jokerne, er der jo ikke flere steder de kan lægges for.
  Spørgsmål: lægges de bare tilfældigt på bordet og tæller med i point?
  Eller som junior mener skal de tages ud at spillet?
  På forhånd mange tak

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Ole
   Da jokerne altid skal repræsentere et andet kort, så kan de i hvert fald ikke bare lægges på bordet og tælle med i point. Jeg er enig med junior 🙂

   Svar
 52. Anders Schmidt

  Kære Jan

  Vi sidder i en situation lige nu og diskuterer, om man må tage bunken tage i første omgang, og den dermed er ‘gratis’, da man ikke må lægge stik ned i første omgang?

  Mvh

  Anders

  Svar
 53. Svend Larsen

  Vi har i vores familie altid spillet med, at den der giver må tage det kort som er lagt frem ved siden af bunken, men kortgiveren må ikke tage fra bunken før runden er tilbage hos ham/hende. Men nu har jeg fået en svigerdatter som mener dette er forket?

  Svar
 54. Trine

  hvis der er to, der har over 500 i samme runde – hvem har så vundet? den der har tættest på 500 eller den der har den højeste score?

  der er vel en grund til at det hedder 500 ikke “så langt over 500 som muligt” ??

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Trine
   Det er faktisk en god pointe 🙂 Men det er den med den højeste score, der så vinder.

   Svar
 55. Lasse B. H.

  Vi sidder nogle her i en gruppe og er lidt uenige, hvad der angår det første kort, der bliver lagt ned ved siden af bunken efter kortgivning.
  Må den første spiller tage dette kort, eller udgør det så også, at “man ikke må tage bunken” i første runde?

  Svar
 56. Sebastian

  Hej.

  Hvad sker der, hvis næsten alle kort (49 kort + 2 jokere) er blevet lagt på bordet og følgende sker.
  Ruder 10 og ruder 11 ligger i bunken, og på hånden sidder jeg selv med ruder 9. Jeg har derfor mulighed for at ligge tre på stribe og undgå 50 minus point. Dog ligger der en joker på bordet for ruder 10. Skal jeg tage denne, og på denne måde få minus 50 point, da jeg på denne måde ikke kan ligge tre på stribe, eller må jeg gerne ligge ruder 9, 10 og 11 på bordet? Og i så fald, hvad sker der med jokerne? Går de ud, eller tæller de med som gode? Og kan man lukke med en joker, hvis den ikke kan bruges nogle andre steder?

  Mvh. Sebastian

  Svar
  1. Sebastian

   Hej.

   Der er lige en rettelse til i går.

   Hvad sker der, hvis næsten alle kort (48 kort + 2 jokere) er blevet lagt på bordet og følgende sker.
   Ruder 8 og ruder 10 ligger i bunken, og på hånden sidder jeg selv med ruder 9. Jeg har derfor mulighed for at ligge tre på stribe og undgå 50 minus point. Dog ligger der en joker på bordet for ruder 10. Skal jeg tage denne, og få minus 50 point, da jeg på denne måde ikke kan ligge tre på stribe, eller må jeg gerne ligge ruder 8, 9 og 10 på bordet? Og i så fald, hvad sker der med jokerne? Går de ud, eller tæller de med som gode? Og kan man lukke med en joker, hvis den ikke kan bruges nogle andre steder?

   Mvh. Sebastian

   Svar
   1. Jan Forfatter

    Hej Sebastian
    Du må ikke lægge ruder 8, 9 og 10 bordet, hvis der allerede er en joker, der fungerer som ruder 10 – Der må kun være en af hvert kort på bordet.
    Du må godt lukke med en joker, hvis den ikke kan bruges andre steder.
    Men kan du ikke bare lukke med ruder 9?

    Svar
    1. Sebastian

     Ruder ni kommer i dette tilfælde til at gå i forlængelse af jokeren som ligger for ruder 10? Eller er der nogle regler jeg har misforstået?

     Problemet opstår, at hvis jeg bytter ruder 10 for jokeren, kan jeg ikke ligge tre på stribe. Derfor kommer jeg til at få 50 minus point. Eller hvordan?

     Svar
     1. Jan Forfatter

      Du kan netop ikke lægge 8, 9, 10 i ruder på bordet, hvis der allerede ligger en joker, der tæller som ruder 10.
      Hvis det ikke er svar nok, tror jeg ikke jeg forstår problemet 🙂

 57. Elisabeth

  Vi har altid spillet med at man ikke må lægge til de andres nedlagte kort, før man selv selvstændigt har kunnet lægge tre sammenhængende kort ned. Er det en regel, der fremgår andre steder?

  Svar
 58. Jens

  Joker spørgsmål…

  1. Hvad sker der hvis man lægger en joker for noget der allerede er på bordet hos en anden spiller?
  a. Det må/kan man slet ikke
  b. Den der har kortet må bytte/erstatte og vinder jokeren
  c. ?

  En situation vi oplevede den anden dag… Vi spiller med 3 jokere og vi ender ud med at alle normale spillekort er repræsenteret som stik på bordet. Heraf 2 jokere der erstatter de 2 eneste kort der er tilbage i bunken. Jeg har den 3. joker tilbage på hånden, men kan ikke lægge den for noget – alle kort er jo allerede repræsenteret på bordet. Hvad gør man så?
  a. Lukker med jokeren (det kan man ikke fordi bunken der vender opad er tom)
  b. Lægger jokeren for en af de andres esser der allerede ligger på bordet som stik. Derefter kan vedkommende erstatte den og sidde tilbage i samme situation
  c. Afslutter spillet og den der sidder med jokeren der ikke kan bruges til noget får minus 25.
  d. ???

  Det var et lidt sjovt scenarie der opstod her…

  2. Når man sidder tilbage med en joker og ALLE kort (4×13) er på bordet, hvad gør man så med jokeren?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Hej Jens

   Det var godt nok noget af en situation 🙂
   Først og fremmest, må man ikke lægge den ned for noget, der allerede er på bordet. Svaret til 1 er derfor a.
   2 er jeg lidt i tvivl om, men man skal enten lukke eller afslutte spillet. Hælder mest til det sidste og 25 minus point til den person, der ender med jokeren.

   Svar
 59. Rikke

  Hej
  Min far mener at når der nu er to spillere der rammer over 500 point, på samme tid, at det så er den der ligger tættest på 500 der vinder, og ikke den med flest point.
  Fx. Hvis der er en der ligger på 505 og en der ligger på 510, så mener han at det er den der ligger på 505 der vinder (hvilket jeg er uenig i)
  Eller hvis vi nu siger at der er en som har passeret 500 med 515 point, og en anden ligger med 495, så ville han mene at det er 495 der vinder.
  Er det faktisk en regel?

  Svar
 60. Tina

  Jeg har f.eks. lagt es, konge og joker for dame.
  Så trækker jeg damen, skal jeg så bytte den ud med jokeren eller kan jeg lade være og dermed ikke give modstanderen mulighed for at tage min joker?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Du kan godt beholde den midlertidigt men før eller siden bliver du nødt til at bytte den ud. Ellers kan du ikke lukke.
   Jeg forstår bare ikke hvorfor du ikke vil bytte den ud? 🙂

   Svar
 61. Anders Kvist

  Hvis der er 3 kort tilbage i bunken, og der bliver lagt to kort på bordet som kan passe sammen med andre kort, og der lukkes med det 3 kort, er det så ikke minus 50? Mener da bunken er taget med de 3 kort skal alle ned?

  Hilsen Anders

  Svar
 62. sussi

  hvis joker tidligere i spillet er lagt i række som joker-3-4-5 .. må man så senere i spillet tage joker og flytte til brug ved f.eks joker-konge-dame (altså i en anden sammenhæng end den første uden at man erstatter hvor den først blev lagt)

  Svar
   1. Malene

    Hej,
    Hvis der øverst i bunken ligger klør 9 og jeg lægger et stik med klør 6, 7 og 8. Må personen efter mig tage klør 9 op som det kort han trækker på sin tur og derefter lukke?
    (Vi spiller med at hvis man lægger stik efter kort er lagt i bunken må man ikke sige rommy)

    Svar
 63. Caroline

  Hej Jan
  Hvis man tager bunken, skal det så være et stik man lægger ned, eller må man fx nøjes med et enkelt kort der kan lægges til, eller 3 tillægskort (hvis man allerede har mindst ét stik liggende på bordet)?

  Svar
 64. Sophus Vørsing

  Hej Jan,
  Skiller rækkefølgen ved er Es?
  Vi har altid spillet med at kunne lægge eksempelvis Konge-Es-1 således at et es både kan lægges til en konge og kortet 1.
  Men er der nogle officielle regler om det?

  Mvh. Sophus

  Svar
 65. Sophus Vørsing

  Hej Jan,

  Må man godt lukke en omgang ved at man bevidst lægger et kort i bunken selvom det kan lægges til?

  Vi har altid spillet med at hvis der er en der lukker og kortet kan lægges til så banker man eller siger rommy og spillet fortsætter indtil det kan sluttes med at der lægges et kort ned der ikke kan lægges til.

  Må en person der har lagt et kort ned godt selv sige rommy og lægge det til?

  Svar
  1. Jan Forfatter

   Jeg er helt enig. Hvis det sker, handler det om at være hurtig til at sige rommy. Personen der har lagt kortet må også godt gøre det.

   Svar
 66. Andreas

  hvis nu jeg har hjerter 5,6, joker, 8, 9, 10 liggende og min modspiller ligger hjerter 2,3,4 ned, må jeg så ikke godt fjerne jokeren og bruge den til noget andet jeg har på hånden, siden 5 & 6 stadig kan ligge til deres 2,3,4 + mine 8,9,10 også stadig kan være der

  Svar
 67. Per j

  Hej
  Jeg har dame-knægt-10 på boret
  Og min partner har en joker som han lægger som Konge og derefter e’s og ikke andre kort som tillæg må man dette?
  Jeg mener hvis han har konge og derefter lægger jokeren som e’s er det ok da man bygger vider på mine kort!
  Hvor skal en anden spille vide om den gæller for en 2 eller konge?

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.