Edderkop

Edderkop er en klassisk kabale, hvor både held og dygtighed skal gå op i en højere enhed, for at få den til at gå op.

Tid: Ca. 10 minutter
Kræver 2-8 almindelige spil kort uden jokere, afhængig af, hvilken sværhedsgrad man vælger.

Klargøring
Kortene blandes og der lægges 10 stabler med kort på bordet med billedsiden nedad. De fire stabler længst til venstre skal hver have 6 kort og de 6 rækker til højre for dem, skal have 5 kort hver. Det øverste kort i hver stabel skal vendes med billedsiden opad. Disse stabler kaldes byggestablerne. Ovenover byggestablerne skal man gøre plads til elimineringsstablerne. Ved spillets start er de helt tomme men de bliver fyldt op undervejs i spillet. De kort, der ikke er lagt ud som del af en byggestabel, bliver liggende i bunken.

Formålet med Edderkop
Spillets formål er at bygge sekvenser af kort i samme kulør i rækkefølgen es, 2, 3 osv. op til konge. Når man har skabt sådan en stabel, flyttes den fra byggestablen til en elimineringsbunke. Hvis det lykkes at få alle kort sorteret rigtigt og lagt i elimineringsbunkerne, er kabalen gået op og man har vundet.

Spillets regler
Man må flytte kort, der ligger med billedsiden opad, rundt mellem byggestablerne ved at lægge dem på et andet kort, der er præcis 1 højere i værdi. F.eks. må man flytte en 7’er hen på en 8’er og en knægt hen på en dame. Det må man gøre uanset hvad kulørerne på kortene er (i modsætning til f.eks. 7-kabale). Man må også tage sekvenser af kort og lægge over på andre kort. F.eks. kan man tage en sekvens med en 5’er, 4’er og 3’er og lægge hen på en 6’er. Man må dog kun flytte sekvenser, hvis alle kort i sekvensen er af samme kulør.
Hvis der er en tom byggestabel kan man frit lægge et kort eller en sekvens hen på den tomme plads.
Når det ikke er muligt at bygge videre, tager man bunken og lægger et kort med billedsiden opad øverst på hver af byggestablerne. Man må ikke vende kort fra bunken, så længe der er tomme byggestabler.
Når man har skabt en sekvens af kort fra es til konge i samme kulør, flytter man den op på en tom elimineringsbunke. Når alle kort ligger i elimineringsbunkerne, er Edderkop-kabalen gået op.

Avancerede regler
Varianten beskrevet herover (4-kulørs-varianten) er meget udfordrende og går meget sjældent op. Du kan derfor med fordel sænke sværhedsgraden lidt nogen gange.
Du kan vælge at spille det i den såkaldte 2-kulørs-variant – Her fjerner man halvdelen af kortene, f.eks. alle ruder og klør, så man kun spiller med hjerter og es. I så fald skal man bruge 4 spil kort.
Du kan også prøve 1-kulørs-varianten af. Her bruger man kun en enkelt kulør og skal derfor bruge 8 spil kort.
I 4-kulørs-varianten spiller man med 2 spil kort.

Synes du Edderkop er sjovt, vil du sikkert også være vild med 7-kabale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.