Gin Rommy

Gin Rommy (eller bare Gin) er et spil i Rommy-familien, der er designet til 2 personer.

Antal spillere: 2
Kræver et almindeligt spil kort uden jokere

Kortgivning

Hver spiller får tildelt 10 kort og de resterende kort samles i en bunke og lægges med billedsiden nedad midt på bordet. Denne bunke fungerer som talon. Øverste kort vendes og lægges med billedsiden opad ved siden af talonen.

Kortenes værdi

10’ere og billedkort tæller alle for 10 og de resterende kort tæller for deres angivne værdi. Esset er lavest og tæller for 1.

Formålet med Gin Rommy

Det handler om at samle sekvenser og 3- og 4-taller i forskellige værdier. En sekvens består af mindst tre kort i samme kulør. F.eks. tæller 9-10-knægt i ruder som en sekvens. Da esset kun kan være lavest, kan man kun bruge det i en sekvens som f.eks. Es-2-3 og ikke Dame-Konge-Es. Et 3-tal er tre kort i samme værdi, f.eks. tre 5’ere, mens et 4-tal er fire kort i samme værdi.
I modsætning til f.eks. 500, skal der ikke lægges kort ned på bordet undervejs men først, når en spiller lukker spillet.

Spillets gang

Forhånden starter spillet og må enten trække det vendte kort eller det øverste kort i talonen. Derefter skal spilleren smide et kort i afkaststakken ved siden af talonen. Næste spiller kan derefter på samme måde vælge mellem at trække det øverste kort i talonen eller det øverste kort i afkaststakken. Sådan fortsætter spillet mens I samler kort sammen til at lave kombinationer (sekvenser, 3-taller eller 4-taller).
Spillet slutter, når talonen slipper op eller en spiller lukket runden. Det gør man ved at lægge sit kort i afkastbunken med billedsiden nedad i stedet for opad som normalt.
Man må kun lukke, hvis den samlede værdi af de kort man har på hånden, som ikke indgår i kombinationer, ikke overstiger 10 point.
Hvis du har lukket, lægger du alle dine kombinationer ned på bordet, hvorefter din modspiller må gøre det samme. Modspilleren må desuden bygge videre på dine kombinationer. Har du f.eks. lagt en sekvens ned bestående af 4-5-6 i ruder, må modstanden lægge ruder 7 ned, hvis han/hun har den.
Det bedste er selvfølgelig, hvis man kan lægge alle sine 10 kort ned samtidig. I den situation, har man fået Gin.

Pointgivning i Gin Rommy

Vinderen af runden er den spiller med den laveste point-sum af sine resterende kort. Har du f.eks. lukket og har kortene Es-3-4 tilbage på hånden, har du en samlet sum på 8. Har modspiller f.eks. en sum på 11, vinder du differencen mellem de to. I dette tilfælde får du altså 3 point. Havde din modspiller i stedet en sum på 6, vinder modspilleren og får 2 point.
Hvis man både lukker og vinder, får man 20 point ekstra.
Lukker man og taber, så får modspilleren 30 point ekstra.
Hvis begge spillere har den samme sum, taber spilleren, der lukkede.
Hvis man lukker med Gin, får man 40 point plus summen af modspillerens tilbageværende kort. Hvis modspilleren også kan slippe af med alle sine kort, vinder han/hun og får 40 point mens du får 0.

Alternative regnskaber

Den mest almindelige måde at føre regnskab på er, at begge spillere lægger deres point sammen og at den, der først når 500 point, har vundet.
Man kan også vælge at skelne mellem point vundet på lukninger og point vundet på difference i summen. I så fald kan man f.eks. spille til 100 point i difference eller 200 point i lukninger.

Hollywood-scoring

Man kan også vælge at bruge den såkaldte Hollywood-scoring. I så fald har hver spiller 3 kolonner i regnskabet. Første gang en spiller vinder, noteres pointene i 1. kolonne. Anden gang noteres de i 1. og 2. kolonne og tredje gang noteres de i alle tre kolonner. Når en spiller når 100 point i kolonne 1, er den afsluttet og spilleren får 100 point ekstra. Derefter fortsætter man med at spille om kolonne 2 og 3 på samme måde. Når en kolonne er afsluttet, må der ikke noteres flere point i den.
I kolonnerne noteres kun forskellen i summen af tilbageværende kort. Hver lukning giver 20 point ekstra.
Hvis en spiller har vundet en kolonne inden modspilleren har opnået en eneste notering, så er modstanderen blitzed og vinderens score fordobles.
Hvis ingen spiller har lukket, når der er to kort tilbage i talonen, stoppes runden og ingen af spillerne får point.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.