Sorteper

Sorteper er et af de bedste og mest klassiske kortspil til børn. Der er ingen vinder af spillet men man taber, hvis man til sidst sidder tilbage med Sorteper.

Antal spillere: 3 eller flere
Kræver et almindeligt spil kort uden jokere

Kortgivning

Alle kort deles ud til spillerne, et ad gangen. Det har ingen betydning, hvis alle ikke får lige mange kort.

Kortenes værdi

Kulører og farveværdi har ingen betydning.

Formålet med Sorteper

Hele spillet handler om ikke at sidde med spar knægt, når alle andre kort er lagt ned. Personen, der sidder med spar knægt til sidst, er Sorteper og har tabt spillet.

Spillets gang

Når kortene er delt ud, skal alle spillere lægge alle de par (2 kort af samme værdi), de har på hånden, ned på bordet med billedsiden nedad. Derefter starter forhånden med at vende sig mod spilleren til venstre for sig og lader spilleren trække et kort fra sin hånd. Derefter vender næste spiller sig mod sin sidemakker og lader den person trække et kort osv. Hver gang man trækker et kort, som man kan parre med et kort på hånden, skal man lægge det par ned på bordet.
Spar knægt kan dog aldrig kombineres til et par. Den skal man blive siddende med på hånden og håbe at næste spiller trækker den.
Når en spiller har lagt alle sine kort ned på bordet, udgår han/hun af spillet.
Da man aldrig kan danne par med spar knægt, bliver der en knægt tilovers til slut i spillet. Hvis to spillere sidder med hver sin knægt til sidst, er spilleren med spar knægt Sorteper. Man kan også fra start tage klør knægt ud af spillet, så man undgår, at der er en knægt tilovers.

Variant af Sorteper

Man kan gøre reglerne lidt sværere ved at sige, at kun par i samme farve kan kombineres. I så fald må man kun kombinere hjerter med ruder og spar med klør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.