Fjols

I Fjols gælder det om at komme af med alle sin kort. Den sidste spiller til at komme af med kortene bliver udnævnt til ’Fjols’ – og må efterfølgende gerne hånes 🙂

Antal spillere: 2-5
Kræver et almindeligt spil kort uden jokere. 2’ere, 3’ere, 4’ere og 5’ere skal sorteres fra, så der er 36 kort i alt.

Kortgivning
Hver spiller får tildelt 5 kort ved starten af spillet.

Kortenes værdi
Esserne er højest og 6’erne er lavest. Der er desuden to trumffarver, højtrumfen og lavtrumfen.

Spillets gang
Når hver spiller har fået sine kort, lægges resten af kortene i en bunken på bordet med billedsiden nedad. Det øverste kort i bunken vendes nu med billedsiden opad ved siden af bunken. Kuløren på dette kort, angiver højtrumfen. Den anden kulør i samme farve som højtrumfen, angiver lavtrumfen. Hvis f.eks. hjerter 5 bliver vendt, er hjerter altså højtrumf, mens ruder er lavtrumf. Ved du ikke, hvad en trumf er, kan du læse om det her.
Det drejer sig om, så hurtigt som muligt, at spille af med alle sine kort. Du skal altid bekende farve men når du er renonce, må du benytte trumferne. Et kort i en ikke-trumffarve kan stikkes af både en lavtrumf og en højtrumf mens en lavtrumf altid stikkes af en højtrumf.
Forhånden starter med at skulle stikke det vendte kort, næste spiller skal stikke over hvad forhånden spiller ud og så videre. Kan en spiller ikke stikke over, skal han/hun tage det senest udspillede kort op på hånden. Den næste spiller kan nu frit lægge et nyt kort ud, der ikke behøver stikke.
Hver gang man spiller et kort ud, skal man tage et nyt fra bunken, indtil bunken er tom. Derefter spilles kun med kortene på hånden.
Vinderen er den spiller, der først kommer af med sine kort. Den sidste med kort på hånden bliver udnævnt til Fjols og har tabt spillet.

Kan du lide dette spil, vil du sikkert også være vild med Røvhul, der indeholder mange af de samme elementer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.