Kanalje

I Kanalje gælder det om at tage så mange stik som muligt – dog skal man passe på og undgå knægtene. Den første, der får 21 point, har vundet.

Antal spillere: 3
Kræver et spil kort uden jokere.

Kortgivning
Alle kort deles ud. Hver spiller får dermed 17 kort. Det overskydende kort vendes og farven angiver, hvad der er trumf i spillet.

Kortenes værdi
2’ere er lavest og essere er højest.

Spillets gang
Det gælder om at tage så mange stik som muligt – dog skal man passe på og undgå knægtene. Den første, der får 21 point, har vundet.
Spillet følger mange af de almindelige principper fra f.eks. Hjerterfri. Dvs. du skal bekende og hvis du er renonce, må du spille et kort af en anden farve. Du kan f.eks. stikke med en trumf (det er dog ikke tvungent at spille trumf). Kort af højere værdi stikker kort af lavere værdi. Den der har fået stikket, spiller ud til det næste.
Hvert stik giver 1 point og knægtene giver strafpoint efter følgende tabel:
– Spar knægt: 1 strafpoint
– Klør knægt: 2 strafpoint
– Ruder knægt: 3 strafpoint
– Hjerter knægt: 4 strafpoint

Kanalje for 2 personer
Kanalje kan også sagtens spilles af bare to spillere. Reglerne er dog noget anderledes.
For det første får spillerne 13 kort hver. Resten lægges i en bunke på midten af bordet med bagsiden opad. Det øverste kort vendes men er ikke trumf her.
Spillet er delt op i to afdelinger, lidt ligesom i 2-mands whist. I første afdeling gælder det om at samle kort, der kan bruges i anden afdeling, hvor det handler om at tage så mange stik som muligt. Knægtene er dog, i begge afdelinger, dyre kort, som man må betale for, hvis man får dem i et stik. I anden halvleg er reglerne magen til reglerne i 3-mands Kanalje.
I første afdeling er der ingen trumf og du må frit lægge de kort du vil og du behøver ikke at bekende. Det er det udspilledes kort farve, der afgør, hvem der vinder stikket. Hvis du f.eks. spiller hjerter 3 ud vinder du stikket, selv om din modstander f.eks. smider klør dame. Det højeste kort i den udspillede farve vinder stikket. Eneste regel er, at du ikke må lægge en knægt på et udspillet kort i en anden farve. Den der vinder et stik tager det vendte kort øverst på bunken og den anden spiller tager det næste kort fra bunken (med billedsiden nedad). Derefter vendes det kort, der nu ligger øverst i bunken. I fortsætter til bunken er tom og I begge sidder med 13 kort tilbage på hånden. Derefter starter anden afdeling med almindelige Kanalje-regler. Trumfen bestemmes ved at vende et tilfældigt kort fra stikkene i første afdeling. De benyttes ikke længere og giver ikke point.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.